pondělí 2. června 2014

Parfém: příběh vraha - Patrick Süskind

Autor: Patrick Süskind
nakladatelství: Academia
žánr: román, krimi, thriller
překladatel: Jitka a Rudolf Tomanovi
zfilmováno: v roce 2006
Anotace: Sugestivním způsobem líčí autor podivný životní příběh od narození deformovaného člověka, který svět kolem sebe vnímá pouze přes vůně a pachy. Čichové vjemy jsou jeho jedinou vášní, zkoumá jejich účinky a záhy v sobě objeví schopnost tyto vjemy zachytit, analyzovat a vyrábět. Brzo se stane slavným výrobcem parfémů a přes své zjevné fyzické nedostatky je na nejlepší cestě stát se bohatým a váženým občanem. Jeho posedlost po vytvoření dokonalé substance ho však zcela pohltí, přivede ho k neobvyklým metodám, přičemž se při získávání jednotlivých složek neleká ani vražd, a stane se mu osudnou ve chvíli, kdy dosáhne úspěchu.

Příběh je zasazen do doby Paříže 17. století. Je to století smradu. Smrad je všudypřítomný. Smrad je takový, že i sama královna páchne jak stará koza. Do této doby se narodí mladý Grenouille, který má velice vyvinutý čich ale sám nevydává žádný pach. Což je pro něho výhodné, může se nepozorován (nebo spíš nepočuchán) plížit Paříží aniž by byl spatřen nebo snad zmerčen čichovým radarem. Grenouille je posedlý pachem. Uskladňuje je ve velké síni své mysli, kde se k nim později vrací a nechá se jimi opájet. Nejomamnějším pachem ale pro něj je pach mladé lásky. Mladá láska v podobě mladé panenské dívky v rozpuku, kdy si ještě muž z ní neutrhl to nejcennější. Aby získal tento slastný pach je schopen i vraždy. Aby uchoval vůni mladých děvčátek, musí se vyučit ve věcech parfumérských a naučit se jak zakonzervovat a zachytit vůni.

  V knize je minimum přímé řeči, což může pro někoho být nudné a nezajímavé. Žádná velká akce se tam neděje. Kniha je rozdělena na 4. části. První dvě jsou popsány věci okolo výroby parfému a jak získat vůni, jak ji vyrobit a jak ji zachovat. V dalších dvou ale nastává zvrat, kde popisy začínají býti více podrobné, je tam použito mnoho odborných výrazů a archaismu (přechodníky a podobné ptákoviny). To mě dosti zmátlo, najednou věci které Grenouille neuměl pojmenovat dostávají odborné názvy a to bylo pro mě těžké. Nerozumím parfumérské hatmatilce takže jsem měla ke konci menší potíže. Kniha se mi vcelku líbila na to jakým stylem je napsaná. Příběh je zajímavý, unikátní. Nedoporučuji knihu těm, kteří si chtějí přečíst něco lehkého a oddechového. Doporučuji ale knihu těm, kteří se chtějí zamyslet nad tím, kam daleko jsou schopni zajít aby získali to co chtějí. A co udělají až dostanou to co chtějí.

☺☺☺☺


Žádné komentáře:

Okomentovat