pondělí 16. června 2014

Lucerna - Alois Jirásek

Autor: Alois Jirásek
nakladatelství: Omega
žánr: drama
první vydání: 1905
rok vydáni: 2013
počet stran: 128
Anotace: Hlavní postavou je mlynář, který je povinen sloužit vrchnosti jako doprovod a svítit jim lucernou, od toho je odvozen název hry. Ve hře probíhá několik dějových linií: vztah mlynáře a kněžny, vztah mlynářovy schovanky s pohledným vodníkem, intriky zlého správce a ambice místního učitelského pomocníka.

Děj se odehrává v historickém období před zrušením nevolnictví. Ve starém mlýně žije mladý mlynář Libor se svou schovankou Hankou a jeho babičkou. Kolem Haničky se potlouká mladý učitelský pomocník, který spolu s vodníkem Michalem, je do Haničky zamilovaný. Celý děj se točí kolem staré lípy. Lípa zde symbolizuje svobodu pro prostý lid a má být skácena.
   Liborova mlynářská rodina je vázána povinností, že kterýkoliv panský se rozhodne v noci jít do lesa, musí mu svítit na cestu. Do města přijíždí kněžna, který je znuděna neustálím pochlebováním panských, rozhodne se proto že se vydá před les na starý zámek. Libor musím splnit svou povinnost a svítit na cestu kněžně. V lese se nachází ona vzácná lípa.

 Doporučuji si knihu zvolit jako četbu l maturitě, je sice napsaná archaistickým jazykem, ale to vůbec nevadí. knížečka je místama dokonce vtipná, během hodiny ji máte přečtenou. Nejsem zastánce toho, že by se dramata měla číst, hry by se měli vidět. I přes to, že nesnáším povinnou maturitní četbu, můžu Lucernu s čistým srdcem doporučit.

☺☺☺

Žádné komentáře:

Okomentovat