středa 4. června 2014

Behemót - Scott Westerfeld

Autor: Scott Westerfeld
překladatel: Lumír Mikulka
ilustrace: Keith Thompson
nakladatelství: Knižní klub
žánr: sci-fi, fantasy, steampunk
počet stran: 487
Anotace: Pokračování steampunkového románu Leviatan se odehrává v Osmanské říši. Behemót je nejdravější z umělých tvorů ve službách britského námořnictva. Dokáže jediným hltem spolknout nepřátelské bitevní lodě. Nyní, když se ocitli ve válce s velmocemi industriálů, ho darwinovci nutně potřebují. Deryn je dívka, která slouží převlečená za chlapce v britském letectvu. Alek je dědicem habsburské říše, skrývající se v převleku za prostého člověka. Když se ti dva sejdou na palubě vzducholodi Leviatan, doufají, že se jim podaří zastavit válku. Poté, co mírová mise vzducholodi skončí katastrofou, zjistí, že se ocitli sami na nepřátelském území, kde musí prchat před pronásledovateli. Alek i Deryn musí prokázat téměř nadlidské schopnosti, najít nové spojence a projevit nesmírnou odvahu, aby mohli čelit všemu, co na ně čeká v ulicích Istanbulu.
   V Behemótovi půjde dvou hlavním postavám, a nejen jim, o holý život. V Evropě zuří válka. Je na Osmanské říši na jakou stranu se přidá. V Osmanské říši ale před nedávnem byla ukončena revoluce, při které vzniklo hnutí na svržení vůdce. Alek je ze vzniklé situace nucen se k této skupině přidat a pomoct jim nastolit v říši rovnoprávnost a svobodu a zbavit se vlivu německých industriálů. Při této vyvstalé situaci Alek spolu s Deryn zažijí mnohá dobrodružství i nedobrodružství, potkají nové lidi a spřátelí si spousty nepřátel. K tomu se jim připlete do cesty malá potvůrka, která jim nejednou zachrání život. 
   Kniha je podle všech náznaků vhodná pro děti, je psána enormně velkými písmeny. V knize je popsáno spousta nových mechanických zařízení, zbraně industriálů a nové vynálezy darwinovců. Příběh je napínavý a dle mého názoru upoutá každou mladou osůbku zajímající se o vědu, historii nebo prostě praštěného člověka co má rád alternativní historii s prvky sci-fi či fantasy. Kniha je také doplněna o úžasné kresby, aby si čtenář mohl lépe představit danou věc. Upřímně, mi to semtam přišlo i vhod, protože pro mě bylo těžké si občas některé věci představit. 
   Obálka je opravdu nádherná, i když mám pocit že na ní šetřili papírem. Kniha má 487 stran a první díl má 446 stran a i přesto je Behemót hubenější než Leviatan. A i ty stránky jsou "průsvitné". Ale! co jsem se koukala na 3. díl tak je zase normální :-D

☺☺☺☺







Žádné komentáře:

Okomentovat