úterý 10. června 2014

Enderova hra - Orson Scott Card


Autor: Orson Scott Card
nakladatelství: Laser
série: Enderova sága
překladatel: František Nešpor
žánr: sci-fi a fantasy
zfilmováno: 2013
Anotace: Lidstvo jen se štěstím odvrátilo zničující útok mimozemské civilizace úlového typu. A protože nejlepší obranou je útok, rozhodlo se pro protiúder. Zatímco se po dlouhou dobu vysílané vesmírné lodě blíží k území nepřítele, program pro výchovu mladých velitelů se snaží nalézt toho pravého vůdce, jenž by zneškodnil mimozemskou hrozbu jednou provždy. Zdá se, že tím pravým je Andrew "Ender" Wiggin, geniální chlapec, jenž se v útlém věku stane hlavní nadějí na vítězství. Ovšem nároky na něj kladené jsou enormní, pokud zvítězí, stane se pachatelem xenocidy - absolutního vyhlazení mimozemské inteligentní rasy, a pokud prohraje, pak bude lidstvo vydáno na milost agresivnímu nepříteli. Žádný dospívající chlapec dosud nikdy nečelil tak vážné výzvě...

   Ender Wiggin je třetí dítě, za což je odsuzován, nikdy se neměl narodit. Má sestru laskavou a milující sestru Valentinu a násilnického bratra Petra, který se vyžívá v šikanování a týrání zvířat. Všechny tři děti jsou geniální. Po válce s termiťáky žije Země ve strachu. Podařilo se jim jen tak tak odvrátit invazi. Mají strach z toho, že by se minulost mohla opakovat. Proto se snaží už z malých dětí vycvičit vojevůdce. Enderovým sourozencům byl implantován monitor, který je sleduje na každém kroku a který zkoumá jejich myšlení. Pokud by se ukázalo, že jsou jejich mysl je dost silná na to, aby se stali veliteli vesmírné flotily, byli by přesunuty do výcvikového střediska. Bohužel Petr a Valentina se  na tuto pozici nehodí. Peter je moc agresivní a Valentina až moc laskavá. Jediný kdo do této škatulky zapadá je Ender. V pouhých šesti letech je raketoplánem vyslán, spolu s dalšími budoucími veliteli, na vesmírnou stanici, která slouží k vojenskému výcviku. Ender se musí na škole vypořádat s šikanou, samotou, nelehkými úkoly, depresemi a smrtí.

  Tyto geniální "děti" jsou brány jako dospělí lidé, kteří procházejí těžkým výcvikem, každý den trénují, učí se strategii termiťáků, trigonometrii a různé další obory, které by zvládl sotva dospělý člověk. Na Endera je vyvíjen velký nátlak, protože v něj armáda věří, jedině on dokáže zachránit zemi a zničit nepřátele.

Knihu jsem si pořídila na základě filmu. Film mě uchvátil. Kniha má z počátku pomalý rozjedz, nebavil mě. Postupem se děj rozvíjel a začínal nabírat nečekaný spád. Kniha se podle mě nehodí pro dětí. Je to kniha o dětech ale ne pro děti. Je to těžké čtení. Spousta popisů psychických stavů Endera by nebyl pro malé děcka asi to pravé. Navíc se tam objevuje šikana a umírají tam děti. Nemůžu napsat že se mi kniha nelíbila, rozhodně si přečtu další díly o Enderovi, ale na můj vkus to bylo moc psychologické a nereálné, když se malý šestiletý kluk musí potýkat s věcmi, se kterými se v knize potýká. Jelikož jsem věděla jak kniha skončila díky filmu, tak mě konec nepřekvapil, ale kdybych nevěděla jak kniha skončí, čuměla bych s pusou dokořán. Konec je fakt haluz!

☺☺☺

1 komentář:

  1. Vidíš a mě zase nalákalo to psychologično, film byl skvělý a knížku si ráda také někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat