středa 11. června 2014

Rosemary má děťátko - Ira Levin

Autor: Ira Levin
překladatel: Alena Jindrová - Špilarová
série: Rosemary
nakladatelství: Academia (Filmová edice)
počet stran: 210
zfilmováno: 1968
Anotace: Slavný román balancující na pomezí psychologického příběhu a hororu. Odehrává se koncem šedesátých let dvacátého století v New Yorku. Novomanželé Rosemary a Guy se nastěhují do velkého bytu v Bramfordu - starém velkém domě s temnou pověstí. Guy je začínající herec a Rosemary se svědomitě připravuje na roli matky, i když dítě zatím nečeká. Zakrátko se mladý pár seznámí s trochu vlezlými sousedy - manžely Castevetovými a přes lehký odpor Rosemary se Guy spřátelí s Romanem Castevetem. Zakrátko Rosemary za podivných okolností otěhotní a Guy dostává velkou hereckou šanci, když jeho konkurent náhle oslepne. Castevetovi se mezitím stále více vtírají do přízně mladého páru a nepokrytě Rosematy organizují život. Postupem času začne mít nastávající maminka z řady náznaků a podivných náhod podezření, že jejich sousedé praktikují čarodějnictví a chtějí její dítě pro své temné obřady.
    Dům do kterého se nově přistěhují má temnou minulost, je opředen smrtí, čarodějnickými rituály a vraždami. V domě bývali lidé, kteří praktikovali černou magii. Jeden ale z nich byl nejhorší, jmenoval se Steven Marcato, který se proslul hlavně tím, že vyvolal samotného ďábla.
   Po té, co Rosemary otěhotní se kolem ní dějí divné věci. Její muž Guy dostane nečekaně vysněnou roli, protože jeho předchůdce oslepne. Guy se chová podivně, jako kdyby se ani z děťátka netěšil. Rosemaryn  nejlepší přítel náhle umírá a odkáže jí knihu o čarodějnictví, ve které postupně rozplítá záhadu Castevetových a toho, co je její děťátko vlastně zač.

Kniha se mi nelíbila, obzvlášť konec mě pěkně naštval. Nejdřív ztropí velký povyk kvůli tomu, co je její dítě zač a pak si ho chce nechat a vychovávat sama. Kniha je napsána dosti nezáživným stylem. Chybí tomu akce a napětí.

☺☺☺

Žádné komentáře:

Okomentovat