úterý 3. června 2014

Vraní dívka - Erik Axl Sund

Autor: Erik Axl Sund
překladatel: Viola Somogyi
série: Slabost Victorie Bergmanové
nakladatelství: Knižní klub
rok vydání: 2014
žánr: thriller, detektivka
Anotace: Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být člověkem a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit lidskou duši, osud, život?
    Přítomnost. Stockholm. Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty patrně se stejným problémem - Samuel Bai, bývalí dětský voják ze Sierry Leone, a Victoria Bergmanová, žena středních let s hlubokými traumaty z minulosti - u obou se projevují příznaky mnohočetné poruchy osobnosti.
    Ve stejnou dobu vyšetřuje kriminální komisařka Jeanette Kihlbergová případ mrtvého chlapce, pohozeného v parku. Jeho tělo nese známky brutálního mučení. Je to cizinec, nikdo nezná jeho jméno a nikdo ho nepostrádá. 
    Jeanette a Sofia se poprvé setkají při výslechu muže obviněného z pedofílie a šíření dětské pornografie, mezi oběma ženami však záhy nezůstane jen u pracovních schůzek. A síla zklamání na sebe brzy znovu vezme podobu zla...



    Jeanette je ve svém manželství nespokojena, její manžel nemá práci, v práci jí jako ženu - detektivku neuznávají,  a nemůže se věnovat svému synovi tak jak by si přála. Její chvíle nadejde, když jí je přidělen případ mrtvého týraného chlapce nalezeného v parku. Tento případ není jen tak obyčejný, je to případ, který jí změní celý život. Během vyšetřování se seznámí se Sofií, psychoterapeutkou, která má zkušenosti s pedofily, s různými druhy psychických poruch, dalo by se říct až moc velké, jako kdyby ona sama něco skrývala. Vyšetřování sblíží Jeanette a Sofii tak moc, že se scházejí i mimo práci, a vznikne mezi nimi "vztah". 
    Vraní dívka si nezaslouží škatulku "Jen pro silné povahy" a ani nechutné zděšení čtenářů. Vraždění dětí a pedofílie není zrovna obvyklé téma na knížku, není to nic o čem by lidi chtěli číst, je to odsuzováno. A proto si myslím, že díky tomuto tématu byla kniha odsouzena jako odporné čtení, někdo psal, že je to nechutné a zděšeně se ptal jak to někdo může napsat? Dle mého názoru je příběh míň nechutný, než třeba večerní televizní noviny. V televizních novinách za celí týden je víc nechuťáren, než v celé knížce dohromady. Já tu teď nechci obhajovat námět knihy a to, že je to na mě málo nechutné, ale mučení dítěte je tam popsáno v minimum, sotva na 5 stránek. Vraní dívka je převážně psychologická, která se zabývá hlavně postavami Jeanette a Sofie, vraždění dětí je odsunuto do pozadí. Chápu rozhoření žen co mají malé děti, že nechtějí číst nic takového. Ale oni prostě vidí jen mrtvé dítě a nevidí to co se za tím vším skrývá. Bolest, zklamání, a utrpení hlavních postav.
   Kdyby kniha neměla označení "Jen pro silné povahy", dala bych 5 bodů. Bohužel je to jen propagace a to se mi nelíbí. 
☺☺☺☺
Jméno Erik Axl Sund skrývá švédskou dvojici autorů JERKER ERIKSSON a HAKAN AXLANDER SUNDQUIST. Hakan je výtvarník, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Hakanovy elektropunkové skupiny i love you baby!, s níž podnikli několik turné po Ukrajině, Rusku, Bělorusku a Polsku. Vraní dívka, úvodní část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie, je jejich literární prvotinou - knihou, jež se stala milníkem v žánru thrillerů. Švédská akademie autorů krimi udělila v roce 2012 sérii zvláštní cenu za "hypnotickou fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu". 


 Ukázka toho jak snadno se dá bílá kniha zaprasit. Nosila jsem ji do školy v batohu a takhle to dopadlo.










2 komentáře:

  1. Měla jsem tak trochu podezření, že ten slogan se silnými povahami bude jen marketingový tah - přeci jen extrémní titulky prodávají :) Knihu se ale rozhodně přečíst chystám a jsem na ni vážně zvědavá. Snad bude vážně psychologicky propracovaná, protože takové knihy mám asi nejraději - ale nechám se překvapit. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vraní dívka mi trochu připomíná 50 odstínu šedi, né příběhem :D ale propagací, snad se ti bude líbit. Děkuji moc :-3 komentáře mě vždycky potěší, aspoň vím že si tu necintám pentli jen tak :D

      Vymazat