pondělí 30. června 2014

Karlík a továrna na čokoládu - Roald Dahl

Autor: Roald Dahl
nakladatelství: Academia
překladatel: Jaroslav Kořán
žánr: dobrodružné, pohádka, pro děti a mládež
počet stran: 130
Anotace:  Karlík žije ve městě, kde stojí slavná Wonkova továrna na čokoládu. Chlapec si však čokolády moc neužije, protože jeho rodina je velice chudá. Jednoho dne se na něj ale usměje štěstí a on má možnost, spolu s dalšími čtyřmi dětmi a jejich doprovodem a svým dědečkem, navštívit proslulou továrnu na sladkosti. Sám pan Willy Wonka je provede mnoha zajímavými sály, v nichž se vyrábí ty nejúžasnější, nejsladší, nejoriginálnější dobroty.


Karlík pochází z chudé rodiny. Žije se svými rodiči a prarodiči v malém rozpadlém domečku na konci města. Karlík má moc rád sladkosti ale nemůže si je dopřávat, ovšem až na jeden den. Jednou za rok, na své narozeniny, dostane tabulku čokolády. Karlík, spolu s pár dalšími dětmi, dostane příležitost navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Do továrny se dá dostat pouze se zlatými kupóny, které byli schovány pod obaly čokolád v různých koutech světa. Na konci prohlídky všechny návštěvníky pak čeká odměna v podobě náklaďáku plného sladkostí. Jen a pouze jednoho však čeká speciální odměna.
  Willy Wonka je podivín, geniální vynálezce, který své věděcké schopnosti využívání při tvorbě sladkostí pro dospělé i nedospělé. Ukáže jim, jak se mísí čokoláda vodopádem, předvede jim žvýkačkový automat, televizní čokoládu i cvičené veverky, které louskají ořechy tak, jak to nikdo jiný neumí. V továrně se ale děje něco zvláštního. Stroje obsluhují podivní malí mužíčkové, kteří si říkají Umpa-lumpové, dovezeni přímo z Afrického pralesa. A děti, které se zúčastnili prohlídky, tak nějak mizejí a nemají tak možnost dostat se k oné záhadné odměně. 

Asi jako všichni jsem nejdřív viděla film, ani jsem nevěděla že nějaká kniha existuje. Willy Wonka je správně ulítlej chlap, který Vás dokáže pobavit v každé situaci. Bohužel kniha není stejná jako film, liší v mnoha podstatných věcech. Film je mnohem vtipnější než jeho knižní verze, ale i kniha má něco do sebe, neuškodilo by kdyby byla delší. Dle mého názoru je kniha vhodná pro každého kdo má v srdci dětskost ať už je to mladý človíček anebo už dospělý človíček. :)
☺☺☺

  





Žádné komentáře:

Okomentovat