úterý 5. května 2015

Sežerou nás kytky!|Den Trifidů

Autor: John Wyndham
překladatel: Jaroslav Kořán
nakladatelství: BB Art
žánr: sci-fi
počet stran: 267
Anotace: Ten zážitek si málokdo na světě chtěl nechat ujít. Tajemné zelené záblesky, snad až odkudsi z hlubin vesmíru šlehají oblohou. Tento neznámý roj meteoritů způsobí u většiny pozemšťanů slepotu a jak toho využijí průmyslové rostliny „trifidi“, které náhle vyvinou zcela nečekané vlastnosti a zaútočí na lidi? Nastal den trifidů. Bude zároveň posledním dnem člověka? 

Den trifidů započal tehdy, když se zárodky geneticky modifikovaných rostlin dostali do ovzduší a rozšířili se po celé planetě. Jsou schopny zmrzačit či zabít člověka svým jedovatým žahadlem. Trifidi poskytují vysoce kvalitní olej a původně byli k tomuto účelu i vyšlechtěni. Jsou schopny komunikace mezi sebou proto využijí TEN den, kdy lidstvo osleplo a začnou řádit. Bill Mason je hlavní postava tohoto příběhu a v době příletu komet byl v nemocnici, kde se zotavoval z operace očí, takže na něj zelená záře neměla žádný vliv. Patří tudíž k hrstce lidí co stále ještě vidí. Při útěku z nemocnice zakopává o mrtvoly, lidi před ním páchají sebevraždy a navzájem se zabíjejí. Spolu s Josselou se vydává na dlouhou a strasti plnou pouť, kde se bojí o holí život, zápasí s nemocemi, s ostatními přeživšími, s lidskou debilitou a moci chtivostí a hlavně s přírodou. Příroda je mocná čarodějka a v tomto příběhu dá plně najevo svou moc.

Zbožňuji sci-fi, jsem jejich velký fanda. Proto jsem začala číst staré klasické sci-fi. Což Den Trifidů bez pochyby je. Počítala jsem s tím, že forma češtiny bude archaická, půl dne budu přemýšlet nad jednou větou anebo se unudím u dlouhých monologů plných bezduchého plkání. Když to vezmu kolem a kolem, zmýlila jsem se. Forma češtiny je mírně těžkopádná se spoustou dobových znaků, jako je vztah chlapů k ženám, sex až po svatbě a bůh je prostě king. V podstatě měli jiné morální hodnoty než máme my dnes, ale jedna postava mě překvapila svým názorem na to, že ženy by neměli jen sedět v kuchyni a starat se o děti, ale měli by se naučit víc porozumět technice a strojům. Vzhledem k tomu, že jsem vystudovala technickou školu, značně mi to zaimponovalo. Den Trifidů je víc post apokalyptický thriller než-li sci-fi, ve kterém lidi bojují o život, zásoby, nefunguje jim elektřina, lidi začínají zneužívat situace a prohlašovat se za nadřazené, nemají jistotu zítřka, svět začíná páchnout hnijícími torzy těl, začínají propukat nemoci a k tomu se potýkají s masožravými slunečnicemi.


Kniha je v podstatě o lidství a charakteru člověka, Nastiňuje jak se chovají v krizových situacích, jak řeší problémy a bojuje proti přírodě a začínají od znova a jak se hlavně chová jistá skupinka "aktivních" lidí, kteří mají tendenci všem vládnout a všechno si přivlastňovat. Vadil fakt, že v knize nebylo pořádně vysvětleno, proč jsou všichni slepí a co to způsobilo. Autor si dost často pohrával s myšlenkou, že roj meteoritů nebyla náhoda ale spíš nehoda. I přes to se mi kniha líbila, na to že jí je víc jak 60 let, se četla vskutku svižně, jediné co mě štve je otevřený konec. Kniha má sice pokračování ale od jiného autora a já si nejsem jistá jestli to chci číst. Knihu doporučuji všem kdo mají chuť si přečíst "klasičtější" sci-fi literaturu, kde je hlavní prvkem člověk a jeho boj s přírodou o přežití. Pokud ale máte rádi sci-fi víc technického ražení, tak běžte do knihkupectví a knihu jen osahejte, obálku to má nádhernou, bohužel příběh by se Vám nemusel zamlouvat.

hodnocení: 80%
Pokud máte nápad na nějakou sci-fi, pište do komentářů :3


Děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY.cz za poskytnutí recenzního výtisku, knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat