čtvrtek 26. února 2015

Doctor Who: Dalecká generace - Nicholas Briggs

Autor: Nicholas Briggs
překladatel: Tomáš Oakland
nakladatelství: Jota
žánr: sci-fi, komedie
počet stran: 262
vazba: hardback
Anotace: Výsluní 349 je jedním z nesčetného množství světů Dalecké nadace, která poskytuje domov miliardám humanoidů v nesnázích. Doctor, nedůvěřivý ke všem světům, v nichž jsou Daleci zdánlivou silou dobra, se vypravuje na Výsluní 349, aby odhalil pravdivý stav věcí. Jeho pátrání je brzy ohroženo, neboť se ocitá před soudem, tváří v tvář takzvanému "daleckému advokátovi". Podaří se mu o jejich zlovolných úmyslech přesvědčit tamní obyvatele, kteří už celou generaci žijí ve světle dalecké shovívavosti?

Doktor je uprostřed vesmíru, na cestě za dobrodružstvím, když mu na dveře cosi zaklepe. Je to telepatická kostka, kterou vynalezli pánové času a jelikož je jich většina mrtvá nebo uzavřená v časové bublině, je velice podivné co právě ona kostka dělá přede dveřmi TARDIS. Vzkaz v kostce ho zavede na planetu zvanou Getrie, kde je svědkem pohřbu, pro něj zatím neznámého člověka. Když se vrací zpět, zachytí nouzové signál z lodi, a jelikož známe Doktora, nenechá je na holičkách. Bohužel loď už je prázdná když se Doktor nalodí, jediní přeživší jsou tři malé děti, jejichž rodiče před pár minutami spáchali sebevraždu. Doktor si prohlíží černou skříňku a snaží se vypátrat co se stalo s matkou a otcem těch nebohých děti, Bylo to Dalekové. Umíte si nejspíš představit, jak se Doktor tvářil. Páni času a Dálové jsou odvěký nepřátelé, jsou stvořeni k tomu aby se navzájem zabíjeli a bojovali, proto Doktora překvapí,když se dozví, že Dalekové se starají téměř o 400 planet plných lidí. Udržují je na živu pomocí různých podpůrných systému a tak nějak fungují jako ochranná ruka nad planetami. Doktor je génius, Doktor ví, že to není jen tak, něco za tím musí být.


Ach Doktor, můj milovaný Doktor. Asi jako většina lidí i já zbožňuji Doktora a tu jeho geniální povahu, jeho dětské chování a jeho motýlka (nezbožňuji jen Doktora s motýlkem, zbožňuji všechny). Příběhy s Doktorem ať už je v jakékoliv formě jsou prostě báječné. Bohužel i u toho příběhu jsem si našla své ale. Nemyslím si, že je dobrý nápad psát knihy o filmu, protože když se nepovede, lidi mu to dají hodně sežrat. A v Dalecké generaci se Doktor v jistých případech nechová jako Doktor, jsou to jen malé prkotiny jako neustále omlouvání, omluví se dokonce u Dalekovi, jeho typické pohyby a gesta jsou odsunuty do pozadí a ta jeho střeštělost  a geniálnost tu také není moc patrná. Navíc tento příběh není nijak překvapující a dechberoucí, každého napadne, že tam kde jsou Dalekove jsou i problémy a jejich touha po ničení a ovládnutí vesmíru. Navíc je kniha psaná tím stylem "a teď se stalo to a to", "z ničeho nic uviděl nebo se stalo", je to takové lehce neprofesionální, nevím jestli je to autorova prvotina ale vypadá to na to. Knihu ale s klidem mohu doporučit. Nemyslím si sice, že fanouškové Doktora z ní budou odvaření ale ujde..ujde.

hodnocení: 75%






Žádné komentáře:

Okomentovat