pondělí 24. listopadu 2014

Nonstop knihkupectví pana Penumbry - Robin Sloan

Autor: Robin Sloan
překladatel: Petra Jelínková
nakladatelství: Host
žánr: urban sci-fi
počet stran: 320
Anotace: Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků je málo a vesměs jsou to všichni podivíni. Všichni se hlásí do prapodivného čtenářského klubu pana Penumbry.

 Clay je zoufalý, přišel o svou práci webdesignera, docházejí mu peníze a proto je nucen vzít každou práci, která se mu naskytne. Proto když uvidí ceduli "hledáme výpomoc" ve starém zapadlém knihkupectví pana Penumbry, vezme ji všemi deseti. Toto knihkupectví není jen tak obyčejné, chodí tam pořád stejná skupinka divných lidí, nikdy si nic nekoupí jen půjčují, a hlásí se do prapodivného knižního klubu pana Penumbry.

   Clay začne pátrat po tom, co je vlastně toto velice zvláštní knihkupectví vlastně zač a co skrývá. Do jeho pátraní se zapojí jeho letitý kamarád a bývalý spolužák Neel, bohatý podnikal vlastnící počítačovou firmu, nejraději ovšem modeluje 3D prsa pro virtuální hry. Dále je tu pak Kat Potente, specialistka na vizualizaci dat, která je zaměstnaná v Googlu, a která má na každý den v týdnu stejné tričko s nápisem "BOOM".

    Asi všichni knihomolové by chtěli jednou pracovat v knihkupectví. A když to knihkupectví má malé tajemství, je to ještě lepší a úžasnější. Docela se mi líbí příběhy kde se spojí něco starého s něčím moderním, v tomhle případě stará záhada ohledně knihkupectví a Google. Příběh jako takový je super, ale nepropracovaný, nemá to tu správnou atmosféru ze které bych si člověk sednul na prdel. Všechny postavy jsou sympaťáci, a to je ,vzhledem k tomu, že se mi s těží nějaká postava zalíbí, dost povzbudivé. Knihu mohu doporučit, je fajn, nic světoborného to není, čtivá, místy zajímavá. Je vhodná  spíš pro náctileté, pochybuji že náročného čtenáře tímto dílem uspokojíte.

hodnocení: 65%








2 komentáře:

  1. Podle anotace to zní zajímavě, třebaže na takový druh sci-fi moc nejsem (radši mimozemšťany, popravdě). Ale že ten spolužák nejraději modeloval 3D prsa, to mě lehce pobavilo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, není na pořádný příběh s emzáky :D a co čekáš, chlapy jsou prasata! :D

      Vymazat