sobota 23. srpna 2014

Stopařův průvodce galaxií - Douglas Adams

Autor: Douglas Adams
překladatel: Jana Hollanová
nakladatelství: Argo
žánr: sci-fi, humor
počet stran: 146
Anotace: Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z
místa katastrofy.

Arthur Dent si žije relativně poklidným životem, pokud nepočítáme to, že mu chtějí zbourat dům, až do chvíle když se jim na hlavami zjeví stovky vesmírných lodí, velké jako paneláky. Vogonská stavební flotila. Jejich úkol je prostý, postavit galaktickou dálnici a zničit vše co jim stojí v cestě. Tím je bohužel i Země. Jediný kdo ví o tom že Země bude zničena je Arthurův kamarád Ford Prefekt. Shodou okolností nepochází ze Země. Je to mimozemšťan pocházející  z malé planetky kdesi poblíž Betelgeuze. Ford pomůže Arthurovi utéct z planety ještě před jejím zničením. Arthurovi nezbývá nic jiného, než se smířit s tím že už nemá domov, ufouni existují, prezidentem galaxie je dvouhlavý chlápek jménem Zafod Bíblbox a bůh ví proč si má s sebou pořád nosit ručník. Je tedy nucen strávit zbytek svých dní na ukradené lodi "Srdce ze zlata", ukradené samotným prezidentem galaxii, s Fordem, Trícií, kterou zná z večírku a maniodepresivním robotem Marvinem.




Kniha je to velice osobitá. Jsou do ní vkládání úryvky ze Stopařova průvodce galaxií, které doplňují celé dílo a přidává mu tak na komičnosti a tak nějak dává příběhu hlavu a patu, je to vlastně taková galaktická encyklopedie. Aby jste tomu rozuměli, Stopařův průvodce je v našem světě kniha s příběhem, v příběhu je to ale vesmírná encyklopedie všeho, prostě galaktická wikipedia.

Nemůžu říct, že se mi kniha nelíbila, ale nebyl to můj šálek kakaa. Je to dost osobitá knížka. Patří k těm typům knížek, které buďto pochopíte, anebo ne. Chápou ji lidé, když máte stále duši rozjíveného dítěte a mysl stále nezkaženou. Nepochopí ji ti, kdo jsou duševně příliš staří a zkažení a ti co jsi zvykli na stereotyp dospělého člověka a nedokáží se už naladit na svou "fantasktní" mysl, která nám dovoluje představovat si různé věci a být součástí cizích kultur a cestovat po vesmíru i když právě sedíte v křesle a čtete si.

☺☺☺☺




1 komentář:

  1. Mně by ta kniha asi taky nebavila, ale kdo ví, myslím si, že patřím spíš k těm, kteří by se nad ní zasmáli :D :)

    OdpovědětVymazat