úterý 14. července 2015

Válka starého muže - John Scalzi

Autor: John Scalzi
překladatel: Tom Lokenbauer
série: Koloniální války #1
nakladatelství: Classic
žánr: military sci-fi
počet stran: 368
Anotace: John Perry udělal na své pětasedmdesátiny dvě věci. Nejprve navštívil hrob své ženy. Potom vstoupil do armády. Dobrá zpráva je, že se člověk dostal ke hvězdám. Samotná Země je v bezpečí. Většina jejích zdrojů je v rukách Koloniálních obranných sil, a každý ví, že jakmile nastane čas odejít na odpočinek, může se přidat k armádě. Jakmile opustíte Zemi, již nikdy se nevrátíte. Dva roky si odsloužíte v bojích, a pokud přežijete, můžete se usadit na jedné z těžce získaných planet. John Perry se chopí této příležitosti. Myslí si, že ví, co ho očekává. Ale opravdový boj, světelné roky od domova, je daleko těžší, než si dokáže představit, a co se z něho stane, je ještě mnohem neskutečnější.

John Perry je na světě sám, jeho žena umřela a on cítí, že je čas něco změnit. Proto se přihlásí do armády, konkrétně tedy do KOSu (kosmické obranné síly) aby bránil kolonisty před nástrahami vesmíru. Lidé začali osídlovat obyvatelné planety a pátrají po dalších, logicky si během této dlouhé pouti nadělali spousty nepřátel. Ať už se jedná o rasu Bathemga což jsou přerostlé slizké věci s humřími klepety nebo o Salongy, kteří nepohrdnou opečeným lidským masem. V tu chvíli přichází na řadu Perry, sedmdesátiletý důchodce, který nemá s bojem žádnou zkušenost, mimo to se v mládí živil jako spisovatel reklamních sloganů. Ptáte se, proč chtějí do armády starého dědečka, který má své neduhy a je sešlý věkem a jeho zdraví také není nejlepší? To by byl dost podstatný spoiler takže nic neřeknu! Jedno Vám ale prozradím, mysl starého člověka je mnohem disciplinovanější a odolnější než mysl mladého člověka.

Co se týče mimozemské populace tak jsou docela creepy, jak vytrženi z filmu Hvězdná pěchota. Kniha je pubertálně ztřeštěná, na to že je všem nad 70, chovají se jako mladí nadržení králíci (v knize se dozvíte proč :D). Autorovi teorie cestování vesmírem jsou zajímavé a no... jiné a hlavně nepodložené a neopodstatněné. Jeho fyzikální argumentace je dost scestná a není prostě reálné tomu uvěřit. Jsem fyzikální nácek, autorovi teorie jsou zcela nerealistické, což z velké míry rušilo můj dojem z knihy. Co vás nejvíc uchvátí na sci-fi knize než naprosto bláznivé ale svým způsobem reálné cestování vesmírem? Naštěstí té fyziky tam nebylo tolik.

Rozhodně knihu nedoporučuji gramatickým náckům (gramatik macht frei!), a to z jednoho prostého důvodu, kniha je napsána nespisovnou češtinou a všichni moc dobře víme jak se jim z toho žhavý Pravidla českého pravopisu. Rozhodně ale můžu knihu doporučit fanouškům military sci-fi. Skvěle a rychle se čte, pár žhavých scén se tam taky najde, je vtipná, napínavá, je tam pár vymazlených zbraní a taky neurokomp, který si můžete pojmenovat jak chcete. Neurokomp nemá nikdo rád, takže si asi dovedete představit jak ho oslovují ti, kterým byl implantován do mozku. Pokud jste fanoušky sci-fi jako já, rozhodně neváhejte a do knihy se pusťte. A pokud se chcete dozvědět jak senioři provozují intergalaktický sex je to kniha, pro Vás jako dělaná.

hodnocení: 90% 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz, knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Teda, nevypadá to vůbec zle! Je pravda, že mám celkem slabost pro knihy od nakladatelství Classic. Mají sice plně ty nejhorší obálky, ale výběr příběhů skvělý. :-D Máme doma Deverry od Katharine Kerr, to je taky super záležitost (mohlo by se ti líbit). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jn, ta obálka vypadá hrozně lacině, obzvlášť ta zlatá na hřbetu :D Na tu knížku jsem se koukala a no, je to fantasy a já radši sci-fi, víš jak, ufo, lodě, velký zbraně, cestování vesmírem a tak. :D

      Vymazat