čtvrtek 23. října 2014

Pýcha, předsudek a zombie - Jane Austen, Seth Grahame-Smith

Autor: Jane Austen, Seth Grahame-Smith
překladatel: Alexandra Fraisová
nakladatelství: Mladá fronta
počet stran: 304
žánr: historická romance, horor-zombie
Anotace: Adaptace klasického románu Jane Austenové s odvážnou Elizabeth, srdečnou Jane, trochu nesnesitelnou paní Bennetovou, povýšeným panem Darcym... a hordou obživlých mrtvol. Posláním paní Bennettové je provdat co nejdříve všech pět dcer, posláním pana Bennetta je ochránit je před útoky krvelačných zombie, které sužují celou Anglii. Všechny dcery jsou zdatné v boji s nebezpečnými stvůrami, jejich každodenní trénink je však narušen příjezdem mladého a nezadaného pana Bingleyho a jeho přítele Darcyho. Elizabeth Bennettová ovšem neslyší svatební zvony, ale řinčení šavlí a lámání kostí.




  Nebudu tu zdlouhavě popisovat hlavní děj, dle mého názoru to nemá smysl, ve zbytku článku se dozvíte proč.
  Knihu jsem si pořídila z rebelie, a taky jsem očekávala, že se u ní zasměji. Četla jsem na ní dost hrozné ohlasy typu: "Je to odporná slátanina", "Znehodnocování díla Jane A." anebo "Prznění literární klasiky". Jako u většiny ne zrovna kladných recenzí jsem si říkala, že to nebude zas tak špatné jak se zdá a jak všichni tvrdí. Nevadí mi, že někdo przní klasiku, sama ji nemám ráda, a jen málokdy si přečtu něco co je starší jak 40 let. Proto se mi líbí když někdo zpracuje tu starou nudnou klasiku nějakou zábavnou formou. Do této knihy jsem vkládala naději, naději, která mě velice rychle opustila. Kdyby autorka stále žila, omluvila bych se jí že jsem se o jejím díle vyjádřila jako o "nudné klasice". Pýcha, předsudek a zombie je oproti tomu tisíckrát nudnější a nezáživnější. 
  Ta kniha není vlastně nic jiného, než opsané dílo Pýcha a předsudek a k tomu občas připsáno slovo zombie. Čekala jsem něco víc od vztahu pana Darcyho a Elizabeth, čekala jsem nějakou pořádnou romantiku a akci a ono nic. Mě se sama o sobě Pýcha a předsudek moc nelibí, a to z toho důvodu, že prostě nedokážu pochopit ty jejich namlouvací rituály. V době Jane Austen to bylo samozřejmě normální, samé líbání ruček, pochlebování, koketování, psaní milostných psaníček a samá poezie a hra na klavír. To prostě není můj styl, ale příběh mě zaujal a proto jsem doufala že zombie bude ucházející alternativa. Nu, nebyla, přečetla jsem si klasickou Pýchu a předsudek, z koukla několik filmových adaptací a musím zkonstatovat že je to vážně prznění klasiky a že na originál to skutečně nemá.
  Palec nahoru má ovšem grafické zpracování, které je skutečně velice dobré.


☺☺

1 komentář:

  1. Já si tohle čtení docela užila, i když uznávám že znovu to asi číst nebudu. A je pár věcí co Grahame-Smith opravdu vypíchl dobře, i když zbytek je bez pochyby slátanina :o)
    http://ctenarsky-denik.blog.cz/1507/pycha-predsudek-a-zombie-jane-austenova-a-seth-grahame-smith

    OdpovědětVymazat