neděle 5. října 2014

Přízrak - Jo Nesbø

Autor: Jo Nesbø
překladatel: Kateřina Krištůfková
nakladatelství: Kniha Zlín
žánr: krimi
série: #9 Harry Hole
počet stran: 516
Anotace: Harry Hole se po třech letech vrací do rodného Norska. Nejde ovšem o zdvořilostní návštěvu. Musí vyřešit starou vraždu, zachránit člověka, který je mu velice blízký a přitom neohrozit lidi na kterých mu záleží. A jak to všechno dopadne?

  Harry se vrací zpátky domů, nečeká ho však velké přivítání. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně. Musí vyřešit vraždu, ze které je obviněn člověk, kterého považuje za svého syna a kterého nadevše miluje. Oleg, se zapletl s nebezpečným drogovým kartelem. který vede chlap, který si nechává říkat Dubajec. Zároveň s Dubajcem se v ulici objevili nová droga, violin, je mnohonásobně silnější než heroin, nedá se s ním tak často předávkovat jak s heroinem, ale vyvolává silnější závislost.
  Harry nevěří že by Oleg mohl být schopen chladnokrevné vraždy a proto se snaží  najít pravého vraha. Případ ale sahá mnohem dál než si Harry myslel. Sám se okamžitě ocitá ve značném nebezpečí, neboť se kvůli svým aktivitám stává velmi nepohodlnou osobou. Většina stop přitom ukazuje jediným směrem. Směrem vzhůru. A také vyšetřování vede k jedinému, nadmíru překvapivému vyústění.

  V tomto díle se Harry dostane do pořádných sraček. Nejenže bude muset čelit kulkám, obrovským nožům, úzkým prostorům, starým nepřátelům ale bude muset odolat i starým neřestem, kterých se horko těžko zbavuje. Nesbo opět nezklamal. Kniha Přízrak je napínavá, sebejistá, osobitá, má skvělý děj i rozuzlení, a pochybuji že někdo z Vás bude tušit kdo je vrah. 
  V knize se protíná několik dějových línií, jedna je ze současnosti, druhá z pohledu nejdůležitější osoby v příběhu a poslední z pohledu jedné krysí maminy. Nejvíc sympatické mi přišlo vyprávění oné nejdůležitější osoby, díky ní dostala kniha smysluplný příběh a doplňovala děj o důležité poznatky. Knihu mohu vřele doporučit těm co zbožňují severské krimi anebo kdo nehledá žádné oddechové čtivo ale pořádnou fyzickou nakládačku. Myslím že kniha nezklame ani "nesbofiliky", na Sněhuláka to sice nemá ale směle mu konkuruje. 



Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla poděkovat internetovému portálu Kniha Zlín. Kniha bude k dostání až 16.10.2014, ale můžete si ji předobjednat, tak směle do toho!
☺☺☺☺

2 komentáře: