úterý 22. července 2014

Silo - Hugh Howey

Autor: Hugh Howey
nakladatelství: Knižní klub
překladatel: Jiří Engliš
počet stran: 496
žánr: sci-fi, post-apokalyptický thriller
Anotace: V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt...

Představte si obrovský podzemní komplex, který má svůj vlastní řád a pravidla. Silu šéfuje starosta, na morálku a bezpečnost dohlíží místní šerif, jídlo je obstaráváno z hydroponických farem, které jsou osvětlovány růstovými světly, elektřina je dodávaná z obřích generátorů, které pohání čerstvé vytěžená ropa. Silo je vlastně takové samostatnosti schopné město až na pár maličkostí. Nesmějí ven, vzduch na povrchu je toxický a ještě ke všemu Silo nedrží pohromadě tak jak by mělo. Docházejí součástky, všechno se recykluje, nic nesmí přijít na zmar.





Všechno funguje, v relativní míře, tak jak má, až do doby kdy se všemi uznávaný šerif rozhodne dobrovolně jít na smrt, jít čistit, jít ven. Ven, kde leží jeho mrtvá manželka a on byl celé 3 roky nucen se dívat na její tlející tělo ve skafandru. Na jeho místo nastupuje Juliett, která celým svým srdcem patří do hlubin, o 160 pater níž než se nachází šerifova kancelář. Po jejím nástupu na post šerifa, se odehraje řada zvláštních úmrtí, starostka je otrávena, její kamarád z úseku IT je nalezen oběšený a její nový kolega také. Juliett začne vyšetřovat co se to vlastně v Silu děje a kdo to všechno má na svědomí. 

Důkazy ji zavedou do úseku IT, kterému šéfuje Bernard. Po starostově smrti je Bernard "náhradním" starostou, takže může rozhodovat o tom kdo půjde čistit. Na řadě je Juliett. Bernadrji pozoruje skrz kamery, které promítají okolní obraz na plazmu ve velkém sále. Pozoruje jí jak vchází do zorného pole kamer, pohlédne jí do tváře ale ona ho nemůže vidět. Něco je ale jinak. Juliett se nechystá čistit, prostě odchází. Jen tak si odejde, čímž poruší pravidla a odsoudí se tak k smrti udušením jedovatou atmosférou, anebo ne? 


Tahle kniha skýtá mnohá tajemství, v podstatě až po 70. stránce se dozvíte, kdo je hlavní postavou. Má pomalý rozjezd, na začátek musí autor vysvětlit jak to vlastně v Silu funguje, vysvětluje jak se vyrábí elektřina, jak obstarávají jídlo a jak se lidé s Silu chovají. Kniha se mi líbila z mého hlediska se jí nedá nic vytknout ale není to ten typ knihy ze které bych si sedla na zadek. Jsem ráda že jsem si jí přečetla a hlavně vyhrála :D ale znova bych do ní nešla.

Silo se stalo v zahraničí bestsellerem a proto se můžete těšit na filmovou verzi, kterou si vezme na starost Ridley Scott, který natočil třeba Vetřelce, Gladiátora anebo Království nebeské (můj oblíbený :-3) .

☺☺☺☺ 


4 komentáře:

  1. Na Silo se v srpnu chystám, protože v Kindlu mi už leží celkem dlouho. :D Jinak pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se taky chystám, ale ještě nevím kdy. Hezky napsaná recenze, je z ní dobře poznat, co si o knížce myslíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, snažím se aby to nebyli povrchní bláboly :D

      Vymazat