úterý 31. března 2015

Knižní přehled: Duben 2015


Romány

Název: Příliš mnoho Kateřin
Autor: John Green
série: ne
vyjde: 1.4.2015
nakladatelství: Knižní klub, YOLI
počet stran: 240
Anotace: Když jste zázračné dítě, otvírá se před vámi zázračná budoucnost. Nebo ne? Colin Singleton právě maturoval, dostal kopačky od své devatenácté Kateřiny a má pocit, že jeho život skončil. Ještě že je tu jeho kamarád Hassan, který prostě žádné utápění v sebelítosti nepřipouští. Než se Colin stačí vzpamatovat, ocitne se na cestě bez cíle – a ta skončí v ospalé venkovské díře, vyznačující se jen dvěma pozoruhodnostmi: hrobem rakousko-uherského arcivévody a dívkou Lindsey. Její zásluhou Colin začne pomalu chápat, že není nutné být mladistvým géniem, abyste změnili svět.

Název:  Nestydaté plavky
Autor: C. D. Payne
série: ne
vyjde:  1.4.2015
nakladatelství:  Jota
počet stran: 320
Anotace: Rok 1957, západní pobřeží USA a mladý muž Colm s filmařskými ambicemi – tak začíná nová kniha úspěšného autora C. D. Payna. Colm odchází do malého městečka, aby zde po smrti svého strýce vedl rodinnou firmu na výrobu plavek nadměrných velikostí. Po příjezdu se obává, že ho čekají dlouhé měsíce naplněné maloměstskou nudou. Naštěstí má překvapivě krásnou kuchařku a hospodyni Jean, která je ale vůči Colmovým poklonám imunní. Mladý muž musí firmu zmodernizovat, jinak ji bude muset zavřít. Společně s kamarády dostává geniální nápad – začne šít dvojdílné plavky značky Drzé bikiny, které spočívají ve 4 miniaturních trojúhelnících spojených šňůrkami. Podaří se Colmovi uchvátit trh úžasnými stylovými plavkami? Přesvědčí nádhernou Jean, že právě on je pro ni ten pravý?

Název: Mariina závěť
Autor: Colm Toibín
série: ne
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství:  Mladá fronta
počet stran:  154
Anotace: Mariin příběh, jak jej nevypráví Bible: Dlouhé roky po Kristově smrti na kříži nechce Ježíšova matka o svatosti svého syna nic slyšet. Vůči jeho zázrakům je skeptická a bolest z jeho ztráty dosud nepřekonala. Pak se rozhodne vyprávět svou vlastní verzi o Kristově utrpení – o svém osobním smutku, scházející zbožnosti a svérázu. Je to příběh ženy, která nechce chápat, proč se od ní syn odvrátil, a která nevěří v křesťanského Boha. Skrze její oči otevírá Tóibín zcela nový pohled na křesťanství a vytváří netušeně lidský portrét Marie coby ikony. 

Název:  Chytrá a sexy
Autor: Jill Shalvis
série:  Sky High Air #1
vyjde: 2.4.2015
nakladatelství: Ikar
počet stran: 288
Anotace: Noah Fisher se po osudové tragédii, při níž mu zahynula milovaná osoba, zapřisáhl, že se už nebude vázat a nikoho dalšího si již tak blízko k tělu nepustí. Brání se velkým citům a především dalším zklamáním. Aby si pročistil hlavu, rozhodne se odjet na hory a vskrytu doufá, že na něj čeká i něco víc než jen obří zasněžené svahy a dobře vychlazené pivo. Proti nějakému nezávaznému románku by rozhodně nic nenamítal. A to ještě netuší, jaké žhavé dobrodružství ho na cestě za odpočinkem čeká… Plány mu totiž zhatí Bailey Sinclairová, neuvěřitelně přitažlivá kráska, která se tak snadno neopouští, a vdova po jednom z nejváženějších klientů Sky High, letecké společnosti, jíž je Noah spolumajitelem a kterou si právě Bailey vyhlédla pro realizaci svého nebezpečného plánu.

Název:  Lincolnův mýtus
Autor:  Steve Berry
série: ne
vyjde:  13.4.2015
nakladatelství:  Domino
počet stran:  528
Anotace: Co když prezident Lincoln podepsal dokument, který ohrožuje současnou podobu Spojených států? A co když se ten dokument ocitl v nesprávných rukách? Září 1861. Není všechno takové, jakým se jeví. Tento záhadný vzkaz a k němu připojené tajemství putovaly od jednoho amerického prezidenta k druhému, až skončily v rukou Abrahama Lincolna. Na pozadí krvavých střetů občanské války se musí Lincoln rozhodnout, jak s třaskavou informací naložit: má zachránit tisíce amerických životů, anebo zabránit tomu, aby se mladý národ nenávratně rozpadl na kusy?

Název:  Rozpálený
Autor:  J. Kenner
série:  Most Wanted #3
vyjde:  29.4.2015
nakladatelství:  Baronet
počet stran:  384
Anotace: Celý svůj život Cat prožila v předstírání, lžích a klamech. Narodila se pro podvody a vyrostla ve vzrušujících hrách na to, že je někým jiným, než doopravdy je. Řídila se jediným pravidlem – nepustit si nikoho k sobě příliš blízko. Až do chvíle, kdy ke Coleovi Augustovi nedokázala zůstat chladná. Sexy Cole je drsný chlápek, ale přesto dokáže být naprosto věrný. Skrývá však temná tajemství a jeho jizvy na duši jsou hluboké. Není mnoho žen, které by se dokázaly vyrovnat s jeho pochybnou minulostí i s podstatou jeho prudké žádosti. Ale něco na něm Cat láká a vábí, a jejich vzájemné touze nedokáže odolat. Riziko je však větší, než by Cat čekala: Dokáže svou hru proměnit v něco skutečného? Dokáže opravdu milovat?

Horor, Thriller

Název:  Věž
Autor:  Simon Toyne
série: Ruinská trilogie #3
vyjde:  1.4.2015
nakladatelství:  Knižní klub
počet stran:  472
Anotace: Po staletích tajemného mlčení otevírá Citadela, nejstarší obydlené místo na zemi, svoje brány. Pohled do útrob věže je však děsivý – téměř vše, co bylo uvnitř, zničila smrtelná nákaza, která se i nadále šíří. Gabriel Mann umírá a bývalá novinářka Liv Adamsová tak musí sama čelit zabijákům, kteří ji chtějí za každou cenu umlčet. Mezitím v USA pátrá agent FBI Joe Shepherd po zmizelém vědci z NASA a záhy zjišťuje, že se blíží něco, co si ani nedokázal představit – co si nikdo nedokázal představit… Závěrečný díl strhující konspirační trilogie Simona Toyneho.

Název:  Démonův kód
Autor:  Adam Blake
série: Leo Tillman & Heather Kennedy #2
vyjde:  1.4.2015
nakladatelství:  Knižní klub
počet stran: 496
Anotace: Apokalypsa byla ohlášena. Z Britského muzea v Londýně někdo odcizil knihu ze 17. století – spisek šíleného věštce, který předpověděl konec světa. Žádná z jeho vizí soudného dne se neuskutečnila. Do této chvíle. Apokalypsa se blíží… Lidstvo začínají ochromovat nevysvětlitelné události a znamení. Nikdo netuší, zda spějí k jeho záchraně či zkáze. Nikdo kromě Jidášova kmene – tajných a nebezpečných stoupenců evangelia prokletých. Mají však mezi sebou někoho, kdo přestává jejich proroctví věřit. A chce ho zvrátit. Svět končí, dobrodružství začíná a s ním působivý konspirační román o kódech, legendách, nebi, pekle a hrdince, na kterou nikdy nezapomenete.

Název:  Řekni lituji
Autor:  Michael Robotham
série: ne
vyjde:  29.4.2015
nakladatelství:  MOBA
počet stran:  488
Anotace: Jedné letní nedělní noci se ve vesnici Bingham nedaleko Oxfordu ztratí dvě nejlepší patnáctileté kamarádky Piper Hadleyová a Natasha McBainová. Mnohadenní televizní přímý přenos zpátrání po nich upoutá celý národ. Dívky se ale nepodaří najít. O tři roky později, v průběhu nejhorší sněhové vichřice za posledních sto let, dojde k brutální vraždě manželského páru bydlícího na farmě, kde kdysi se svými rodiči žila iNatasha McBainová. A pod ledem zamrzlého jezera je po sněhové bouři nalezeno tělo mladé bosé ženy. Policie zadrží duševně narušeného mladíka, který slyší hlasy a tvrdí, že té noci viděl v bouři dívku, kterou pronásledoval sněhulák. Klinický psycholog a tvůrce zločineckých profilů pro policii Joseph O’Loughlin je přesvědčený, že dívky, které zmizely před třemi lety, stále žijí. Přesvědčuje policii, že je třeba obnovit vyšetřování, ale čím víc se blíží pravdě, tím nebezpečnější celá situace začíná být. Mysl jeho protivníka je chladnokrevná, rafinovaná a zvrácená.

Název:  Pod vodou
Autor:  Juli Zeh
série: ne
vyjde:  20.4.2015
nakladatelství:  Host
počet stran:  216
Anotace:
Když se z pravdy stane lež a z útočníků jsou náhle oběti… Herečka Jola přijela se svým partnerem Theem na ostrov, aby se připravila na další roli. Když pozná Svena, nevinný flirt se promění ve smrtonosný milostný trojúhelník, který zboří všechna pravidla. Sven opustil Německo a začal na ostrově pracovat jako instruktor potápění. Jeho heslo zní: nepleť se do problémů jiných lidí. Teď zjistí, jaké to je změnit se ze svědka ve spoluviníka. A pochopí, že je jen součástí vražedné hry, ve které nikdy neměl šanci. Román Pod vodou je mistrně zkonstruovaný psychologický thriller v tradici Patricie Highsmithové, v němž čtenář stejně jako Sven ztrácí veškeré jistoty. Juli Zeh se podařilo napsat skvostné, střízlivé komorní drama o svobodné vůli, odsuzování druhých, vině a moci.

Název:  Ostrov lhářů
Autor:  E. Lockhartová
série: ne
vyjde:  14.4.2015
nakladatelství:  Host
počet stran:  264
Anotace: Přečtěte si to. A jestli se Vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE! Báječná rodina Sinclairových. Soukromý ostrov. Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku. Skupina čtyř přátel - lhářů-, jejichž přátelství začne být destruktivní. Revoluce. Nehoda. Tajemství. Lži a další lži. Pravá láska. Pravda.


Krimi/Detektivky 


Název: Moriarty
Autor: Anthony Horowitz
série: ne
vyjde: 1.4.2015
nakladatelství:  Argo
počet stran:  336
Anotace: Sherlock Holmes je mrtvý, zanechte všech nadějí. Krátce poté, co se s profesorem Moriartym zřítil do hlubiny Reichenbašských vodopádů, přijíždí do Evropy americký pinkertonský detektiv Frederick Chase. Má informace o tom, že Moriartyho záhy nahradil jiný arcizločinec a nyní řádí v Londýně. Chase a jeho pomocník Athelney Jones ze Scotland Yardu se ho s využitím starých dobrých holmesovských taktik pokusí dopadnout.

Název:  Pohled do tmy
Autor: Peter Robinson
série: ne
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství:  Knižní klub
počet stran:  368
Anotace: V yorkshirském rehabilitačním zařízení pro policisty byl zabit uznávaný inspektor Bill Quinn. Vyšetřování se ujme místní detektiv Alan Banks, kompromitující fotografie nalezené v Quinnově pokoji by však mohly ohrozit pověst strážců zákona, proto se o vraždu začne zajímat i Joanna Passerová z oddělení inspekce. Svérázný Banks, neochotný s kýmkoli spolupracovat, trpí její přítomnost jen s největšími obtížemi. Na snímcích, kde zavražděný Quinn dovádí v hotelovém pokoji s neznámou dívkou, je něco podezřelého. Něco je spojuje s místním podsvětím. A s několik let starou kauzou, která byla pro Quinna léta noční můrou.

Název:  Norsko v noci
Autor: Derek B. Miller
série: ne
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství:  Kniha Zlín
počet stran:  330
Anotace: Sheldon Horowitz, čerstvý dvaaosmdesátiletý vdovec, se neochotně přestěhuje do Osla ke své vnučce a jejímu norskému manželovi. Jakožto bývalý mariňák často mluví s přízraky z vlastní minulosti – s přáteli, o které přišel v Pacifiku, a se synem, který v jeho stopách vstoupil do americké armády a zemřel ve Vietnamu. Poté co se Sheldon stane svědkem vraždy ženy v domě, ve kterém bydlí, zachrání jejího šestiletého syna a rozhodne se uprchnout. Pronásleduje ho nejen balkánský gang, který má vraždu na svědomí, ale i norská policie. Chce-li Sheldon chlapce ochránit, musí se spolehnout na svůj již více než půl století starý výcvik. Uprostřed neznámé a zvláštní krajiny si tento nevyrovnaný pár, který ani nemluví stejným jazykem, začne budovat pouto, které by je snad jediné mohlo zachránit.

Název: Deset plus jeden
Autor: Ed McBain
série: 87. revír #17
vyjde:  1.4.2015
nakladatelství:  BB Art
počet stran:  208
Anotace: Steve Carella a jeho spolupracovníci z 87. revíru řeší případ osmi postupně stejně provedených vražd a dvou zabití, přičemž dosti pozdě zjišťují, že všichni až dosud zavraždění účinkovali před lety, v době, kdy se USA chystaly ke vstupu do druhé světové války, na univerzitním ochotnickém představení a že vrahem by mohl být někdejší válečný odstřelovač.

Název:  Policie
Autor:  Jo Nesbo
série: Harry Hole #10
vyjde:  8.4.2015
nakladatelství:  Kniha Zlín
počet stran:  410
Anotace: 10. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Na místech, kde bylo v minulosti spácháno několik vražd, jež nebyly objasněny, jsou nalezeni mrtví policisté, kteří tyto zločiny tehdy vyšetřovali. Všichni byli rovněž zavražděni, a to nanejvýš brutálním způsobem. Policie postrádá jakoukoli stopu, a navíc se musí obejít bez svého nejlepšího vyšetřovatele. V nemocnici mezitím leží v kómatu těžce zraněný muž. Jeho pokoj střeží policisté a nikdo se nesmí dozvědět, jak se tajemný pacient jmenuje.

Název:  Muž bez psa
Autor: Hakan Nesser
série: ne
vyjde:  29.4.2015
nakladatelství:  MOBA
počet stran:  488
Anotace:Prosinec v Kymlinge. Členové Hermanssonovy rodiny se scházejí, aby oslavili dohromady stopětileté výročí – otec Karl-Erik slaví 65 a nejstarší dcera Ebba 40 let. Nic se ale nedaří tak, jak to bylo naplánováno. V noci před „velkým dnem“ si Robert, černá ovce rodiny a nechvalně známá „celebrita“ z reality show „Zajatci z ostrova Koh Fuk“, vyjde na procházku a už se nikdy nevrátí. A příští noc zmizí beze stopy Ebbin syn Henrik. Jedná se ozvláštní případ, kterému má přijít na kloub italsky vyhlížející kriminální inspektor Gunnar Barbarotti. Může to být náhoda, že dva lidé ze stejné rodiny odejdou pouhý den po sobě z téhož místa? Nebo se to děje podle plánu? Existuje mezi událostmi nějaká souvislost?

Sci-fi a fantasy

Název:  Kouzelná truhlice
Autor:  L. Rasheed
série: Čarodějka z Turlinghamu #4
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství:  COOBOO
počet stran: 240
Anotace: Další turlinghamské dobrodružství začíná! Teď, když už všichni vědí o přátelství Sophie a Katy, hrozí děvčatům nové nebezpečí. Ve škole se najde kouzelná truhlice a začnou se dít zvláštní věci. Dívky jsou přesvědčené, že pokud budou držet spolu, překonají cokoli. Katy se ale zničehonic začne chovat divně, je jako vyměněná a zanevře dokonce i na Sophii. Vyřeší dívky záhadu kouzelné truhlice a překoná jejich přátelství kouzelné nástrahy?

Název:  Šepotání
Autor: Anita Grace Howard
série: Splintered #1
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství: COOBOO
počet stran:  416
Anotace: Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. Když se matčin stav zhorší, nemůže už Alyssa své dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fantastických pohádkách, které zná z dětství, je víc pravdy, než by se mohlo zdát. Vydává se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponurejší, než jak ji zná z knížek a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Ostatní 

Název: O psaní: Memoáry o řemesle
Autor: Stephen King
série: ne
vyjde:  2.4.2015
nakladatelství:  Beta Dobrovský
počet stran:  224
Anotace: Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní. Jde při něm o vstávání, o uzdravování, o překonávání něčeho. O radost, že? O radost. Část téhle knihy – možná až příliš velká – se zabývá tím, jak jsem se to já naučil dělat. Hodně z ní je o tom, jak to vy můžete dělat líp. Zbytek – a možná to nejlepší – je povolení: smíte, měli byste, a pokud máte dost odvahy do začátku, pak to dokážete. Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte. Pijte, co hrdlo ráčí.

Název:  Hranice věčnosti
Autor:  Ken Follett
série: Století #3
vyjde:  30.4.2015
nakladatelství:  Knižní klub
počet stran:  928
Anotace: Monumentální románová trilogie Století bestselleristy Kena Folletta vrcholí – po Pádu titánů a Zimě světa, mapujících fiktivní osudy pěti rodin v různých částech světa, dramaticky poznamenané první a druhou světovou válkou, přichází poslední díl ságy, Hranice věčnosti. Do životů Maud von Urlich a jejích potomků v Berlíně, rodu Dewarových ve Spojených Státech, Ethel Williamsové a její londýnské rodiny i rusko-amerického klanu Peškovových tentokrát zásadním způsobem vstoupí dějinné události a konflikty od počátku 60. do konce 80. let 20. století – kubánská krize, stavba berlínské zdi, atentáty na bratry Kennedyovy, boj amerických černochů za lidská práva, válka ve Vietnamu, zhroucení komunistického bloku, ale také kulturní fenomény příznačné pro tuto dobu – samizdat, média či hudba a jejich role v boji za mír a svobodu. Dějinné i osobní peripetie příběhu se uzavírají, ve čtenářích však zanechají trvalou stopu v podobě nezapomenutelného zážitku.



3 komentáře:

  1. Zaujalo mě Šepotání, Nestydaté plavky, Ostrov lhářů, Pod vodou a Řekni lituji:)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě by stálo za to zmínit třetí díl YA Honu od Fukudy. A zároveň u nás vychází druhý díl Spirit Animals, což by se dalo řadit k fantasy. Obojí u Fragmentu, obojího se nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uprimne, Fragment jsem vynechala schvalne, pro me tam nemaji zadne zajimave knizky :)

      Vymazat