čtvrtek 5. března 2015

Půjčovna masa - Richard K. Morgan

Autor: Richard K. Morgan
překladatel: Eva Brožová
nakladatelství: Triton
série: Takeshi Kovacs #1
žánr: soft sci-fi
počet stran: 423
Anotace: Kosmické lodě ještě stále nedokážou prorazit světelnou bariéru, ale informační signál ano. Lidé osídlili několik světů vzdálených desítky světelných let. Jednotu rodícího se lidského impéria střeží nelítostní psychicky kondiciovaní a vylepšení vojáci, jejichž osobnosti jsou pomocí hyperrychlého signálu přenášeny mezi světy a nahrávány do těl uzpůsobených pro boj. Jsou nemilosrdní, brutální, nelítostní. Dokonalí bojovníci, soudci a kati v jedné osobě. Takeshi Kovacs je jedním z těchto specialistů. Za selhání si odpykává mnohaletý trest někde v datovém skladu, kde jeho digitalizované já pomalu podléhá entropii. Pak dostává šanci a probouzí se na Zemi, na nejbohatším a nejdekadentnějším světě lidského vesmíru. Má vyšetřit, proč si jeden z nejmocnějších lidí planety, muž, jenž střídá těla jako jiní kabáty, fakticky nesmrtelný Metuzalém, prostřelil mozek tak, aby se připravil o část svých vzpomínek a už nikde se k nim nedostal.


Takeshi Kovacsi je recividista, odsouzený na 170 let ve virtuálním nápravném zařízení, je vyjmut ze svého těla a jeho osobnost je dána na malý datový disk. Je velice pravděpodobné že, zatím co je Takeshi ve vězení, používá jeho tělo naprosto cizí osoba. V tomto světě je to naprosto běžná praktika, mění se tu těla jako ponožky, když Vás někdo smrtelně zraní, Vaše osobnost je nahrána do jiného těla nebo do klonu. Nové tělo ale stojí velké peníze. Pan Bancroft, velice starý a bohatý Met, žijíci na planetě Zemi již 357 let se svou ženou Miriam a se svými 61 dětmi, je mrtvý. Tedy spíš jeho klon je mrtvý. Bancroft vytáhne Takeshiho z vězení aby vyšetřil jeho vraždu, kterou místní policie označuje jako sebevraždu. Bancroft poskytne Takeshimu nové tělo do kterého je nahrána jeho osobnost, bohužel jeho nové pouzdro kdysi patřilo bývalému skorumpovanému policistovi se kterým si to chce spousta lidí vyříkat. A ne slovně, hezky kulky, kudly, blastery, střeva, smrt a děvky. Takeshi je ale bývalý Vyslanec, speciálně vycvičený zabiják, který se jen málo věcí zalekne ale i s jeho výcvikem se dostane do pořádných sraček.

Vyjádřit mé pocityt z tého knížky bude složité. Já ani pořádně nevím co ta knížka je ale je prostě úžasná. Má akci, promyšlený děj, je plná sexu, násilí, vnitřností, brutality, hitech hatmatilky, biochemie, perverze a brutality. Označila jsem ji jako soft sci-fi z toho důvodu protože se zaobírá "měkčí" vědou jako je biochemie, vykresluje podrobnější obraz společnosti a celý děj se prakticky odehrává na planetě Zemi. Je to sci-fi, které se zaobýrá budoucností. Morgan (autor) vymyslel nové technologické postupy jak vylepšit člověka, vymyslel jsi nové biologické a chemické pojmy, má svůj vlastní hi-tech slovník, který je naprosto úžasný. Nejvíc mě asi zaujal Merge9, což je směs enzymu, který se vyskytuje v pohlavním sekretu, a díky němuž dokáže člověk vycítit co se mu právě líbí a po čem touží. Dobrý co? :D

Kniha je kombinací tradiční drsné detektivky s originálně propracovaným světem vzdálené budoucnosti. Já knihu naprosto zbožňuju, zbožňuju Takeshiho a jeho chování, jeho elegantnost, smrtelný um jeho zabíjení, styl přemýšlení a jeho přesnou mušku. Rozhodně bych knihu doporučila fanouškům Žambocha a Kulhánka. Není to tak brutální jako díla obou autorů ale Morgan se jim svým příběhem dost přibližuje.

hodnocení: 95%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz, knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat