čtvrtek 14. listopadu 2013

Leviatan - Scott Westerfeld



Autor: Scott Westerfeld
ilustrace: Keith Thompson
žánr: steampunk, sci - fi, fantasy
série: Leviatan
nakladatelství: Knižní klub
vazba: hardback
počet stran: 448
vůně: opojná
Anotace: První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Industriály, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se s eznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná


Příběh se odehrává v alternativní minulosti v roce 1914 právě v té době kdy hrozí první světová válka. V tu dobu je v Sarajevu zavražděn následník trůnu a jeho manželka. Jejich jediný potomek je v nebezpečí, jeho strýc se ho pokouší zabít a zmařit tak jeho práva na trůn. Alekovi tak nezbývá než utéct ze své rodné země se svými přáteli do Švýcarska, kde má počkat tak dlouho, dokavaď to pro něj bude bezpečné. Plán se ale změní když na obzoru zahlédnout vzducholoď industriálů Leviatana. Na lodi je Deryn, která slouží na Leviatanovi převlečená za chlapce. Je jen na nich dotáhnout misi Leviatana dokonce a udržet Aleka naživu aby mohl nastoupit na královský trůn.

Věčný boj mezi technikou a dejme tomu i silou přírody. Kniha je naprostá bomba. Jsou tam válečné fregaty na šesti nohách, čtyřnozí psi, ještěrky co se dají použít jako vysílačky, létající velryby, obří Kraken co požírá lodě. Je to prostě neskutečné.





Pokud vám chybí představivost na to aby jste si dokázali představit jak jaká potvůrka vypadá. Nezoufejte! Kniha je doplněna o naprosto fantastické kresby. Já osobně se přikláním na stranu industriálů. Mám ráda techniku, velké stroje a prostě OBŘÍ STROJÉÉÉÉ. Podle mě jsou vynálezy Darwinovců nedodělané a nebezpečné, ale i přes to jsou fantastické. Létajicí velryba...WOW. Můj názor je že každý fanda sci-fi a fantasy by si to měl přečíst, vážně to stojí za to :)



☺☺☺☺☺




Žádné komentáře:

Okomentovat